Bijnamen? Mijn naam is haas.

In dit modieuze tijdperk vinden velen onder ons het lastig om ‘helemaal voor de volle 100% zichzelf te zijn’, als we het geëxplodeerde aanbod van psychologische boeken moeten geloven. God mag weten wie deze onzin heeft bedacht. Je bent toch altijd jezelf? Travestie daargelaten, maar laat ik vooropstellen dat ik me nog nooit als Tim, Pim, Jim of Wim heb voorgedaan (wellicht nog iets voor mijn To Do List!).

In elk geval is het tegenwoordig hip om lekker jezelf te zijn, ook al verander je van onder tot boven in de loop van de tijd. Er gaat van alles hangen, rimpels groeien tot ver over je ogen en de rest wordt grijs, wit en ten slotte kaal. Maar er is iets dat meneer De Tijd nooit zal kunnen veranderen en dat is je naam. Eigenlijk is je naam de enige houvast die je in de rest van je leven hebt, het enige waar je echt altijd en overal op terug kan vallen. Met één uitzondering en dat is de doopnaam. Een bizar verschijnsel vind ik dat. Ik heet Kim (lekker kort, dus dikke prima) maar toch kregen mijn ouders een waaningeving en zodoende prijkt er Kimberly Johanna Paulina Maria de Wild op mijn identiteitskaart. Mijn rij-examinator noemde mij de hele rit door Kimberly en ik ben er van overtuigd dat deze identiteitsbreuk ervoor heeft gezorgd dat ik pas de derde keer slaagde.

Kortom, je naam is een essentieel dingetje. En iets wat me al jaren fascineert, is het feit dat mensen heel graag alles en iedereen een bijnaam geven. Ik zelf krijg al van jongs af aan Kimmetje en Kimmie te horen, niet uitgesloten dat ook mijn lengte hierin een rol speelt. Niets mis mee, stiekem vind ik het zelfs wel leuk. Ook met mijn achternaam proberen de meesten nog wat te verzinnen. Maar na 19 jaar Kim de Wilde, Wilde Kim en Kim Wilde (Engels) aan te moeten horen, is daar de lol inmiddels aardig vanaf. De origineelste tot nu toe is Kim de Wildplasser, een redelijke indicator van het niveau van de bedenkers.

Ik  geef toe, ook ik kan het niet laten om mensen anders te noemen dan hun ID aangeeft. Meestal zijn het verkleinwoorden. Al heeft mijn zusje Jessie een wel zeer bijzondere gekregen. Wij zijn, zoals echte zussen befaamd, erg direct naar elkaar. Dus zodoende hoefde ik mijn afgrijzen niet te onderdrukken toen ze vol trots haar nieuwste aankoop showde: een paar nepUggs om te gebruiken als sloffen. Sindsdien noem ik haar Ugg, uit te spreken als Uk (een kleine kwinkslag gezien het feit dat ze een stuk groter is dan ik).

Dan heb je ook nog het gevalletje noodbijnamen. Sommige bijnamen zijn namelijk uit nood geboren. Zo heb ik een zeer hechte vriendengroep waar efficiëntie hoog in het vaandel staat. Niets is zo vervelend als op een stapavond zeven keer te moeten vertellen dat je eerder moet gaan in verband met een rinkelende wekker om 06.00 ’s ochtends. Resultaat: doordat je iedereen persoonlijk op de hoogte moet brengen, duurt het zo lang dat je uiteindelijk toch besluit te blijven met als gevolg 2,5 uur slaap en het Fak-ik-ben-brak-gevoel wat je zo graag wou vermijden.

Vandaar dat we er na een paar weken schoon genoeg van hadden: een Anne en een Anna in de groep. Er is nog nooit zoveel onnodige commotie, chaos en paniek gecreëerd als in het ‘Anne&Anna’-tijdperk. ‘Wie heeft er eigenlijk de vakantie gisteren geboekt? Anna?” “Ja, Anne inderdaad.” “Maar dat zou Anne toch doen?! Is er nu dubbel geboekt?” “Oh my god, heeft Anna nu ook geboekt? Met Anne?” “Bedoel je nu Anne of Anna, want ik volg je niet meer.”

We besloten toen na een bijzonder effectief overleg dat we Anne voortaan Mo zouden noemen. Kort en vlot. Helaas stonden we er nooit bij stil dat iedere Mohammed ook de bijnaam Mo krijgt en je raadt het al…

een identiteitscrisis was born.

Advertenties

3 gedachtes over “Bijnamen? Mijn naam is haas.

Vragen, opmerkingen, complimentjes of klachten? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s