Driewerf hoera voor onze Trix

Veldhoven, 30 januari 2013

Lieve Trix,

Precies op de wijze zoals we u kennen, zegde u op de voortaan memorabele 28 januari 2013 het koningschap vaarwel. Met die kalme stem, de armen rustend op de tafel en het onvergetelijke opgepofte kapsel. Menig burger zal met weemoed terugdenken aan uw lieflijke glimlach, die u elk moment van de dag tevoorschijn wist te toveren.

Daar waar uw zoon Willem al enkele opzichtige blunders is begaan (‘Dat was een beetje dom’), bent u nog geen moment uit uw Koninklijke rol gevallen. Tot die laatste zin. ‘Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn.’ Een onderdrukte glimlach volgde na deze zin vol onwaarheden. Ik beschouw het als een knipoog naar de huidige Nederlandse bestuursvorm.

U weet net zo goed als ik dat u geen keus had. Bij het zien van het eerste zonlicht fluisterde mama Juliana al in uw oor dat uw rechterhand het meest kostbare van heel uw gestel was. Een koningin die geen lintjes kan doorknippen, is eenvoudigweg geen optie. Waar de gemiddelde Nederlander al moeite heeft met het spreken van twee woorden, werd bij u de lat nog hoger gelegd. Niemand op de hele aardbol spreekt zo bizar bekakt als u, mijn complimenten.

Laten we maar open kaart gaan spelen. Het liefste was u geboren als een doodnormaal meisje in een Fries gat als Franeker, die haar passie voor paardenbloemenverzamelingen ongestoord de loop kon laten gaan. Zelfs met een leven als verslaafde junk was u nog akkoord gegaan, vermoed ik. Alles voor een leven zonder gevangen te zijn in vaderlands rijkdom. Uiteraard bent u ons niet diep dankbaar voor het vertrouwen. U heeft al die jaren gehoopt op een flinke revolutie, een landelijke opstand tegen het Koninklijke regime. Hoe eerder u kon worden afgezet, hoe beter. Maar helaas, zelfs de economische crisis kon de discussie over het geldverspillende Koningshuis niet hoog genoeg oplaaien. Stiekem pleit u voor een The Queen Of Holland verkiezing, want dan was u de laatste geweest die zich voor deze talentenjacht had ingeschreven.

Jarenlang stond u, verscholen onder een bloembak op uw hoofd, duizenden handen te schudden. Dikwijls in de regen. Het kan niet anders, of u had ook dagen met flinke dalen. Het verlies van een man en een zoon die zich de eeuwige slaap in skiet, laat ook u niet ongeroerd. En er zullen vast en zeker dagen zijn geweest dat u helemaal geen zin had in een dodenherdenking, door bijvoorbeeld het maandelijkse vrouwenfeestje. Op zulke momenten zat u liever van uw stoel af te soppen met een mok groene thee en het boek Vijftig Tinten Grijs op schoot. Maar het volk verlangde u en dus kwam u in de meest flamboyante mantelpakjes weer opdraven.

Gelukkig zit deze periode er op en kunt u vanaf 30 april ongehinderd uw eigen gang gaan. Eindelijk kunt u beginnen aan het inhalen van uw jeugd. Gooi uw enorme hoedenverzameling op marktplaats, smijt uw haarnetje in de prullenbak; een stijltang doet wonderen. Steek eens een heftige joint op, want oud bent u toch al. Ga vreemd bij de vleet, voor zover dat in uw situatie mogelijk is en vergeet vooral niet eens een paar nachtjes door te halen. Ik kijk nu al uit naar uw pensioen, u ook?

Dan rest mij niets anders dan een driewerf hoera en een diepe buiging voor u, onze Trix!

Met vriendelijke groeten,

Kim de Wild
Inwoner Koninkrijk der Nederlanden

Advertenties

Vragen, opmerkingen, complimentjes of klachten? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s