‘Ik facebook d’r wel even!’

‘Ik facebook d’r wel even.’ Voor de online generatie een ingeburgerde term, voor de digitale angsthazen waarschijnlijk een onbekend verschijnsel. In het begin moest ik er aan wennen, maar tegenwoordig gebruik ik het sociale medium als geen ander om persoonsgebonden info op te duikelen. Moeite om een gezicht voor de geest te halen? Benieuwd naar de nieuwe tongpiercing van iemand? Of wil je checken of ze écht een relatie heeft met die nerd? Een paar keer swypen, klikken of scrollen en je weet het.

Stiekem een hele nare gang van zaken. De profielfoto die men op het blauwe netwerk uploadt, is de basis voor ongekend veel roddel en achterklap. Een eerste indruk wekken we niet meer bij het schudden van de hand, maar bij het bespieden van de facebookpagina. Tegenwoordig is het zo erg dat bedrijven sollicitatiekandidaten mede op basis van social media-skills uitkiezen. Plaats je bierfoto’s, hou je scheldkanonnades en heb je ‘Hete heren voor bij het studeren’ (of de mannenversie: ‘Dampende dames voor bij de tentamens’) geliked? No way dat je nog in aanmerking komt voor een baan. Het feit alleen al dat we open en bloot deze handelswijze benoemen (‘ik facebook d’r wel even’), geeft aan hoever we gaan met ons gestalk. NO SHAME!

Dus wordt het tijd dat ik ook maar een bijzonder stalkboekje open doe. Ik ben namelijk zo nieuwsgierig naar de persoon achter het Spiegelmeisje. Ook jij kent haar, ik weet het zeker.

Open je vriendenlijst van Facebook en ze staat er ongetwijfeld bij. Ze is namelijk online vrienden met iedereen en krijgt belachelijk veel likes en reacties op haar profielfoto. Je weet wel, die ene waarbij ze met een opgepoetste iPhone via de spiegel een ‘hotte picca’ van zichzelf probeert te maken. Het liefste in een pashokje of in de badkamer, want: hoe bloter, hoe beter. Een flinke flits, een opgepompt decolleté en een weerzinwekkende duckface later is een ongetwijfeld succesvolle profielfoto geboren.

Wie is ze? Wat doet ze, wat studeert ze, waar houdt ze van? Ik heb werkelijk geen idee. Mijn eerste gedachte is meteen: basisschool niet afgemaakt, parttime kassajobje bij de Zeeman en ’s avonds werkzaam achter de ramen. Maar wie weet wil ze juist haar liefde voor wortels en kwadraten verbergen achter die verleidelijk loerende blik. Of durft ze niet toe te geven dat ze vrijwilligerswerk verricht voor de stichting Red De Slak en probeert ze dat te verbloemen met een flinke laag make-up.

Vandaar dat ik nu graag een oproep doe. Ben of ken jij het Spiegelmeisje? Kom dan naar me toe, in real life. Stel jezelf voor, vertel me dat je pinguïns spaart en fan bent van PSV Eindhoven… Dan doe ik hetzelfde. En hoef ik je ook niet meer te facebooken.

Advertenties

3 gedachtes over “‘Ik facebook d’r wel even!’

Vragen, opmerkingen, complimentjes of klachten? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s