Ogenschijnlijke ontsteking

Ik word wakker van het licht door de gordijnen. Ik gaap, rek me uit en open mijn ogen. Althans, dat probeer ik. Mijn zicht wordt beperkt door een waas en ik zie totaal geen diepte. Ik ga rechtop zitten en wankel in de richting van de spiegel. Daar tref ik een ontluisterend tafereel aan. De bovenste wimpers van mijn rechteroog zitten volledig vastgeplakt aan de onderste wimpers. Compleet dichtgeroest met al het siep – de lezers van buiten Brabant kennen dit rare gele goedje geloof ik als ‘slaap’ – dat mijn oogje in de loop van de nacht heeft geproduceerd. Ik bespaar u de details, maar met vereende krachten krijg ik mijn oog dan toch opengetrokken. Wat een begin van de ochtend!

Aan het ontbijt wordt mijn oog uitvoerig bestudeerd door mijn zusje. “Je ooglid is knalrood en hangt. Echt goor”, zo klinkt haar diepgaande analyse. Een analyse die ik zelf ook al maakte: ik kan nauwelijks omhoog kijken zonder belemmerd te worden door een huge lap huid. Volgens Google – ik weet het, nooit naar symptonen googlen want de kleinste blauwe plek is volgens de zoekmachine al aanleiding om met spoed een ambulance te bellen – zijn er een aantal opties waarvan ‘ontstoken oog’ het meest logische en ook het minst erge klinkt.

Toch gaat de fantasie met me aan de haal en voor ik het weet flap ik eruit dat er misschien wel een nest vol kroelende wormen achter mijn oogbal is gevestigd. Een suggestie die ik uiteraard direct weer verwerp, maar die me wel bij een andere mogelijkheid brengt: een muggenbult. Mijn oog jeukt namelijk non-stop en gezien mijn laatste muggenbult – ik ben in freaking december nog geprikt door zo’n rotbeest – geen vreemde gedachte.

Je ooglid… een meer dan afschuwelijke plek voor een muggenbult. In feite zijn er twee soorten rampplaatsen te onderscheiden wat betreft voltreffers van muggen. 1) Plekken die fysiek ongemak opleveren, denk dan aan bijvoorbeeld een bult onder je voetzool. Zo’n gevoelloos lichaamsdeel dat flink krabben de jeuk niet kan verminderen. Om het in social media termen te verwoorden: de struggle is real. En 2) plekken met mentaal ongemak, zoals – ik durf er nauwelijks melding van te maken – je bilnaad. Ongegeneerd krabben is er dan absoluut niet bij, tenzij je een sociale doodzonde wil begaan.

Een muggenbult op je ooglid heeft het slechtste van beide werelden. Ten eerste is krabben in je oog niet zonder gevaren: voor je het door hebt moet je aan de opticien een verklaring afleggen hoe het komt dat je oog niet meer normaal functioneert. Daarnaast is een opgezwollen oog nou niet bepaald een te camoufleren aandoening.

Dus laten we hopen dat het een doodgewoon ontstekinkje is, wat na een paar dagen als vanzelf verdwijnt. En mocht het toch een muggenbult blijken te zijn… Dan ga ik komende carnaval verkleed als piraat. Inclusief ooglap.

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Ogenschijnlijke ontsteking

Vragen, opmerkingen, complimentjes of klachten? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s